Linseoperationer for alderssyn

Alderssyn

I takt med at vi bliver ældre bliver det vanskeligere at se på kort afstand. Mange oplever omkring 45-50 års alderen at de må holde avisen eller bogen længere væk end armene rækker. Denne tilstand kaldes presbyopi eller i daglig tale alderssyn.

Hvad er årsagen til alderssyn ?

Årsagen til aldersyn findes i øjets linse som med  tiden bliver mindre fleksibel og dermed får sværere ved at fokusere på forskellige afstande. Mange får på dette tidspunkt i livet en læsebrille, men du kan blive helt brillefri med en linsebehandling eller en linseoperation.

Har du et iøvrigt normalt syn, er alderssyn et udtryk for, at øjet har svært ved at fokusere på ting der er tæt på øjet, men samtidig ser ganske fint på lang afstand. Øjets evne til at zoome ind og ud kaldes akkomodationsevnen, og denne evne svækkes eller forsvinder med alderen. Derfor bruger mange læsebriller når de når lidt op årene, men problemet med det er, at jo ældre man bliver jo stærkere skal brillerne være. 

Hvordan foregår linseoperationen ?

Selve operationen er identisk med en grå stær operation, og dermed er det en operationsteknik, som er blandt verdens mest udførte. Man indsætter en multifokal linse opbygget af flere ringe med differentierede brydninger. Disse brydninger gør det muligt at stille skarpt på flere afstande.

Det lys der kommer gennem den multifokale linse danner herefter 2 eller 3 skarpe billeder på nethinden, dvs bifokale eller trifokale billeder. Ét af billederne er til afstandssynet hvor de andre billeder er til læseafstend eller mellemafstand. Hjernen tilvænner sig selv til at vælge det korrekte billede afhængigt af situationen, og dermed kan den multifokale linse gøre dig fri af briller når du lider af alderssyn. 

Linseoperation for alderssyn og anvendelse at multifokal linse, betales ikke af det offentlige, men du kan få tilskud af flere forsikringer herunder “Danmark”.

Hvilke linser bruger øjenklinikken?

Der er en lang række forskellige linser at vælge imellem. Klinikken anvender disse typer:

Zeiss Lisa tri

Tecnis Synergy

Tecnis Eyhance

Alcon Vivity

Kontakt os venligst med henblik på at bestille tid til en konsultation vedrørende multifokal linse.

Læs mere om alderssyn hos Øjenforeningen