Linseoperationer for alderssyn

Alderssyn

I takt med at vi bliver ældre bliver det vanskeligere at se på kort afstand. Mange oplever omkring 45-50 års alderen at de må holde avisen eller bogen længere væk end armene rækker. Denne tilstand kaldes presbyopi eller i daglig tale alderssyn.

Hvad er årsagen til alderssyn ?

Årsagen til aldersyn findes i øjets linse, som med  tiden bliver mindre fleksibel, og dermed får sværere ved at fokusere på forskellige afstande. Mange får på dette tidspunkt i livet en læsebrille, men du kan blive helt brillefri med en linsebehandling eller en linseoperation.

Har du et iøvrigt normalt syn, er alderssyn et udtryk for, at øjet har svært ved at fokusere på ting der er tæt på øjet, men samtidig ser fint på lang afstand. Øjets evne til at zoome ind og ud kaldes akkomodationsevnen, og denne evne svækkes eller forsvinder med alderen. Derfor får de fleste behov for briller i 40-50 års alderen, og brillestyrken, specielt til læsning, skal gradvist øges. 

Hvordan foregår linseoperationen ?

Selve operationen er identisk med en grå stær operation, og dermed er det en operationsteknik, som er blandt verdens mest udførte. Man indsætter en ny linse med flere styrker indbygget, hvilket gør det muligt at se skarpt på flere afstande.

Med en standard linse, som bruges til de fleste operationer for grå stær, er synet kun skarpt på én afstand.

Det lys der kommer gennem flerstyrkelinsen fokuserer billedet på nethinden efter forskellige principper for de forskellige linsetyper, så man helt kan fjerne eller minimere behovet for briller. 

Linseoperation for alderssyn og anvendelse at multifokal linse, betales ikke af det offentlige, men du kan få tilskud af flere forsikringer herunder “Danmark”.

Skal man alligevel opereres pga. grå stær er det helt oplagt at overveje, om ikke det kan være en fordel at slippe af med brillerne, når man nu skal opereres.

Mange vil opleve en bedre synskvalitet ved at anvende en “premium lens”, som disse linser benævnes.

Hvilke linser bruger øjenklinikken?

Der er en lang række forskellige linser at vælge imellem, og næsten alle mennesker kan opnå stor grad af brillefrihed ved en operation.

Klinikken anvender disse typer:

Zeiss Lisa tri

Tecnis Synergy

Tecnis Eyhance

Alcon Vivity

Linserne kan ikke helt erstatte ungdomssynet, og har forskellige fordele og ulemper i forhold til bivirkninger og grad af læsesyn.

Inden en det besluttes hvilken operation der er bedst for dig, bør du overveje følgende forhold:

  • I hvilke situationer, føler du briller er generende?
  • Ønsker du at undvære briller til afstandsbrug, eller også til læsning?
  • Ønsker du at kunne læse bøger uden briller, eller er fx en skærm vigtigere?
  • Hvis du er nærsynet, tager du så brillerne af for fx at læse eller tråde en nål, og vil du gerne fortsat kunne gøre det?
  • Hvilke aktiviteter bruger du mest tid på? Er det fx vigtigst for dig at undvære briller til læsning, bilkørsel, i naturen, på arbejde eller andet?
  • Kan du acceptere mindre bivirkninger for at opnå et godt læsesyn?

Kontakt os venligst med henblik på at bestille tid til en konsultation og rådgivning vedrørende multifokal linse. Se prisliste for de forskellige linsetyper.

Læs mere om alderssyn hos Øjenforeningen